Sipoon kunnan väistötilaratkaisut

Aloitimme kesäkuussa yhteistyön Sipoon kunnan Sateenkaaren dementiayksikön ja akuutti- ja kuntoutusosaston kanssa, joiden toiminta joutui muuttamaan tilapäisesti Mäntsälään. Väliaikaisiin tiloihin muutti noin 60 potilasta ja asukasta, joiden ruokailusta huolehdimme. 

Potilaista osa syö ateriansa ilman rajoitteita, mutta lähes puolella on tarvetta laktoosittoman ja gluteenittoman ruokavalion lisäksi soseutetulle ruoalle. 

Toiminnan joutuessa isojen muutoksen eteen, voi se purkautua ikävällä tavalla. Aluksi työntekijät tai potilaat eivät pitäneet aterioistamme, ymmärrämme muutosta aiheutuneen harmin ja tarkastelimme aterioitamme ja niiden laatua. Emme huomanneet poikkeavaisuuksia aikaisempaan verrattuna ja muutamien viikkojen jälkeen ruokia kehuttiin.

Ruokarajoitteiden huomioinen

Olemme tarkkoja ruokien sopivuudesta loppuasiakkaalle. Esimerkiksi akuuttipotilaiden hoidossa, ateriapuolella reagoidaan nopeasti erilaisiin ruokarajoitteisiin.

Ruokarajoitteita joita olemme ottaneet huomioon:

  • Laktoositon, gluteeniton, vegaaninen
  • Pehmennetty ruoka
  • suolaton, tietyt ruoka-aine allergiat esim. kala, tuore porkkana, sipuli, kaalit
  • Sappi-, & kihtipotilaille sopiva ruokavalio
  • Munuaispotilaat, joiden ruokavalio on hyvin rajoitettu. 

Apua hankaliin hetkiin

Isot muutokset ovat ikäviä monelle osapuolelle ja vaativat ison panostuksen suunnitteluun ja aikataulutukseen. Sipoon väistötilaratkaisu kestää ensi kesään, mutta remontin viivästyessä varaudumme jatkamaan järjestelyämme.