Vuosi 2025 tuo mukanaan muutoksia hyvinvointialueiden laskutukseen ja asiakkaiden omavastuuosuuksiin. Tämä tarkoittaa, että asiakkaiden maksettavaksi jää entistä suurempi osuus palveluiden kokonaiskustannuksista. Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on edelleen haasteellinen, ja monilla alueilla on käynnissä tehostamistoimia ja yhteistoimintamenettelyitä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin tukemissa ateriapalveluissa tuen määrä vähenee, Pohjanmaan hyvinvointialueella selvitetään in-house-yhtiöiden, kuten siivous- ja ateriapalveluiden, kustannussäästömahdollisuuksia, ja Pohteen alueella on aloitettu yhteistoimintamenettelyt.
Palveluiden tuotantomallit muuttuvat, ja perinteisiä toimintatapoja pyritään uudistamaan taloudellisempaan suuntaan. Näihin muutoksiin kuuluvat myös palveluverkkorakenteen uudistaminen, päivystysten uudelleenjärjestelyt sekä tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmien toteuttaminen vuoden 2025 aikana.
Muutokset ateriapalveluissa
Merkittävä muutos ateriapalveluissa on siirtyminen lämpimistä aterioista kylmänä toimitettaviin aterioihin. Samalla aterioiden toimitusväli harvenee, esimerkiksi päivittäisestä jakelusta kahteen kertaan viikossa tapahtuviin toimituksiin. Näillä muutoksilla pyritään kustannussäästöihin, mutta samalla on tärkeää huolehtia hoito- ja palvelutakuista.
Palvelusetelit hyvinvointialueilla
Palvelusetelit ovat käytössä monissa hyvinvointialueiden palveluissa. Ateriapalveluiden osalta aluekohtaiset tuet vaihtelevat 3–5 euroa per ateria. Palvelusetelin saamiseksi asiakkaalle tehdään palvelutarpeen arviointi, jossa tarkastellaan sekä toimintakykyä että taloudellista tilannetta. Bruttotulotason perusteella palvelusetelin saamiseen oikeuttava tuloraja on alueesta riippuen noin 1 250–1 470 euroa kuukaudessa.
Palvelusetelin avulla asiakas voi itse valita palveluntarjoajan, jonka hyvinvointialue on ennakkoon hyväksynyt. Palveluntarjoajat löytyvät Valviran ylläpitämästä Soteri-rekisteristä, josta aluekohtaiset tiedot ovat saatavilla.
Palveluneuvonta tukena asiakkaille
Hyvinvointialueen palveluneuvonta auttaa asiakkaita löytämään oikean palvelun ja tukee palveluntarjoajan kanssa yhteistyön aloittamista. Esimerkiksi Menumat aloittaa Lahden alueella kokeilun palvelusetelillä tarjottavasta ateriapalvelusta, jossa asiakashintaan 7,90 euroa (alv 0 %) sisältyvät pääruoka, jälkiruoka ja kuljetus. Palvelusetelien käyttöönotosta Menumatin aterioihin on tullut kyselyitä myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueella, ja Eloisan alueella palvelusetelit ovat olleet käytössä Menumatin ateriapalveluissa jo useamman vuoden.
Palvelusetelijärjestelmä tuo joustavuutta palveluiden käyttöön, ja sen merkitys kasvaa entisestään hyvinvointialueiden taloudellisen tilanteen tiukentuessa. Asiakkaiden on hyvä seurata oman alueensa palvelusetelikäytäntöjä ja hyödyntää tarjolla olevia mahdollisuuksia, jotta heidän tarvitsemansa palvelut ovat saatavilla mahdollisimman edullisesti ja joustavasti.