Ateriapalveluiden muutos hyvinvointialueiden uudistuksen myötä

Sosiaali- ja terveysministeriö on tuonut vuoden vaihteessa uudet hyvinvointialueet käytäntöön. Tämän muutoksen myötä esimerkiksi vanhusten kotihoitoon, terveydenhuoltoon ja koulutukseen liittyvät ateriapalvelut siirtyvät jatkossa hyvinvointialueiden vastuulle.

Esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja vanhainkotien ruokapalvelut eivät enää ole kunnan vastuulla, vaan nämä palvelut siirtyvät tulevien hyvinvointialueiden vastuulle. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muutos siirtää vastuun ruokapalveluiden hankinnan hyvinvointialueille.

On tärkeää korostaa, että uudistuksessa ei ole kyse siitä, että kunnat luopuisivat ruokapalveluiden järjestämisestä kokonaan, vaan kunnat ja hyvinvointialueet voivat tehdä yhteistyötä. Tämä ei tarkoita sitä, että hyvinvointialueiden pitäisi tuottaa kaikki palvelut itse. Ne voivat ostaa palveluita muilta palveluntuottajilta. Tämä on tärkeää, sillä se tarjoaa mahdollisuuksia yksityisille palveluntuottajille, kuten Menumatille. Ministeriön mukaan ruokapalvelut pitäisi järjestää yhdenvertaisesti ja laadukkaasti myös hyvinvointialueiden vastuulle siirtymisen jälkeen.

Menumat, suomalainen ateriapalveluyritys, on erinomainen esimerkki palveluntuottajasta, joka tukee hyvinvointialueita tarjoamalla ravitsemussuositusten mukaisia valmiita aterioita. Menumatin ateriapalvelut tuovat joustavuutta ja valinnanvapautta, vähentävät merkittävästi ruokahävikkiä ja säästävät henkilökunnan aikaa. Tuorepakastetut ateriat ovat toki iso muutos siihen, että osa vanhuksista sai kotiinsa lämpimän aterian päivittäin. Ymmärrämme, että muutos voi tuntua ikävälle. Olemme kuitenkin listanneet mitä voimme tarjota muutoksen myötä

Meidän palvelun tuomat hyödyt

Vähemmän päästöjä. Kun kuljetuksia on merkittävästi vähemmän, ei päästöjä tule yhtä paljon kuin ennen.

– Aterioiden vitamiinit säilyvät ja ruoka maistuu tuoreelta. Aterioiden lämmitys kotona pitää ruoan koostumuksen parempana ja se maistuu tuoreelle. Pakastetuissa aterioissa vitamiinit pysyvät tallessa paremmin, eikä turhia lisäaineita tarvita.

Lopuksi on tärkeää mainita, että muutoksen tavoitteena on parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta sekä vahvistaa hyvinvointialueiden roolia palveluiden järjestäjänä. Menumat on valmiina tukemaan tätä tavoitetta ja jatkamaan työtään suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.